Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Klavíry pro Brno se snaží ozvučit ulice a oživit veřejný prostor

Stalo se vám, že jste se procházeli ulicí a uslyšeli tóny linoucí se z harmoniky či kytary umělce posedávajícího opodál? Nyní si pouliční hraní můžete vyzkoušet sami. Iniciativa Klavíry pro Brno rozmístila různě po městě hned několik těchto strunných skvostů.

Když si na konci srpna hlavní iniciátorka projektu Pavla Spurná všimla článku o pražských klavírech, nemusela ho ani rozkliknout a už měla v hlavě odvážnou myšlenku – rozmístit klavíry také po Brně. „S kamarádkou jsme se domluvily, že založíme skupinu na facebooku a vyzveme lidi, zda pro nás nějaký klavír nemají. Kupovat je, pro nás nebylo reálné,“ vzpomíná Spurná.

Vzápětí se jí ozval klavírista a pražský organizátor Ondřej Kobza, ochotný přivést z Prahy první klavír a především domluvit potřebná povolení na brněnském magistrátě. „Díky blížícím se volbám a častým politickým shromážděním nebylo jednoduché najít místa, kde klavíry nebudou překážet, nakonec nám radnice sama navrhla prostory Domu pánů z Kunštátu a poté i další,“ vysvětluje.

Brno se, tak stalo po Praze druhým městem, kde na ulici spatříte postávat klavíry a nejen to, klidně si na ně můžete zahrát nebo se třeba jen zaposlouchat do představení jiných náhodných kolemjdoucích. Už nyní, dva měsíce po odstartování, se klavíry mohou pyšnit věrnými fanoušky, kteří za nimi docházejí pravidelně. „Využívám klavír v Alfa pasáži až čtyřikrát do týdne, myslím, že projekt ocení především lidé, co cestují a nemají mnoho možností si zahrát, podobně jako já,“ svěřuje se Američan a dirigent Paul Mauffray, který klavír využívá právě z důvodu, že ačkoli je vášnivým hráčem a skladatelem, piano v Česku nevlastní a tak jsou pouliční klavíry jeho jedinou možností tréninku.

V současné době jsou po Brně klavíry čtyři. Najdete je v parku Lužánky, Alfa pasáži, v atriu Domu pánů z Kunštátu a také a pod schody k Biskupskému dvoru.

„Idea byla taková, že spousta lidí doma ten klavír nemá a přesto třeba umí hrát – tady najde klavír na ulici, udělá mu to radost, zahraje si a třeba potěší lidi kolem sebe,“ popisuje Spurná. A co s těmito dřevěnými nástroji bude, až dorazí zima a mráz? „Schováme je do tepla, pravděpodobně do kaváren. Na jaře zase vytáhneme a snad jich bude víc,“ doplnila.

Napsala Adéla Lišková

Štítky klavíry, Brno, město, veřejné, klavír, Praha, Facebook, Ondřej Kobza, veřejné prostranství, Paul Mauffray, Kunštát, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Klavíry pro Brno se snaží ozvučit ulice a oživit veřejný prostor  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.